https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/01_voorgevel_stadsring_amersfoort.jpg

Transformatie Stadsring Amersfoort

Locatie: Stadsring 157, Amersfoort
Opdrachtgever: Bakkers | Hommen
Oppervlakte: 8.000m2 BVO
Werkzaamheden: Architectuur CO t/m DO, aanvraag omgevingsvergunning
Oplevering: naar verwachting eind 2024
Net buiten de historische binnenstad van Amersfoort, op het voormalige bleekveld, is eind jaren tachtig dit anonieme en gesloten kantoorgebouw gerealiseerd. Na dertig jaar dienst te hebben gedaan als efficiënte kantoorruimte wordt het getransformeerd tot een duurzaam woon- & kantoorgebouw. De locatie, dicht bij het gezellige centrum van Amersfoort is ideaal om kleinere & comfortabele appartementen te realiseren.

Uitgangspunt is om het gehele complex toegankelijker en vriendelijker te maken: transparanter glas, waar mogelijk grotere gevelopeningen, balkons, minder parkeerplaatsen op het ‘oude’ parkeerdek en vergroening van het terrein. Daarnaast voldoet de huidige gevel niet meer aan de hedendaagse bouwkundige en bouwfysische eisen: de grauwwitte beplating en kalkzandsteen breuksteen worden vervangen door bronsgouden aluminium profielplaten en grijsbruine vezelcementplaten met een warme en minder vlakke uitstraling. Nieuwe hoogwaardige aluminium kozijnen worden voorzien van HR++ glas en in combinatie met de nieuwe isolatie voldoet de gerenoveerde gebouwschil aan de zware hedendaagse thermische eisen. Daarnaast worden de woningen voorzien van warmtepompen en ontkoppeld van het gas.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/02_Luchtfoto-Centrum-ZW-met-BHSTAD-1.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/03_BHSTAD-noord.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/04_Noordgevel-bestaand.jpg

Het betonnen gebouw kent een vrij heldere structuur: een dragende betonnen prefab gevel en een rij kolommen net naast de centrale corridor. Nadeel van de dragende gevel is dat het ingewikkeld is grote gaten te maken. Het realiseren van balkons wordt hierdoor beperkt. De bestaande half-verdiepte parkeergarage is ideaal om ook bergingen en een fietsenstalling te realiseren.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/05_gevelfragment.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/07_Situatie-groot-staand.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/06_BHSTAD-noordwest.jpg

Omdat het gebouw op zo’n markante locatie staat, op de hoek van de Blekerssingel/Stadsring, is er door de gemeente Amersfoort de mogelijkheid gegeven om extra volume toe te voegen zodat er meer woningen kunnen worden gerealiseerd. De overgang naar de bestaande rijtjeshuizen dient vanzelfsprekend lager te blijven. Een zonnestudie laat zien dat de toegevoegde volumes geen effect hebben op de achterliggende woonwijk. Het gebouw en de locatie bieden de mogelijkheid een getrapt volume te maken die er in de context heel vanzelfsprekend uit ziet. Het getrapte daklandschap wordt ingevuld met royale buitenruimtes en sedumdaken. De begane grond van het gebouw blijft kantoor waar bovenop 64 woningen worden gerealiseerd met een GO variërend van +/- 40m2 tot 70m2.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/08a_BHSTAD_DIAGRAMMEN_COMPLEET-STAAND.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/09_BHSTAD_Presentatie-plattegrond.jpg

Het voorstel is om het achterliggende parkeerdek, dat op dit moment een onvriendelijke overgang vormt naar de rustige woonwijk, deels te vergroenen en te voorzien van een elegante pergola. Het dak van het gebouw op de noordwesthoek wordt ingericht als een gemeenschappelijk dakterras voor de bewoners.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/10/10_vogelvlucht_achtergevel_230531grijs.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Joost Glissenaar via 020 627 01 62 of laat een berichtje achter:

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord Privacy Policy*