https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2022/01/SPEEL01_lowres_06_WoutervanderSar_18040400-06-1.jpg

Theater Het Speelhuis Helmond

Locatie: Helmond, Nederland
Oppervlakte: 2.150 m2
Werkzaamheden: interieurontwerp, van Concept Ontwerp tot en met Technisch ontwerp, aanbestedingsdocumenten, omgevingsvergunning, esthetische uitvoeringsbegeleiding, projectmanagement
Opgeleverd: 2017
Fotografie: Wouter van der Sar
Het theater van Helmond heeft onderdak gevonden in de voormalige Onze Lieve Vrouwe Kerk.
Een nieuw paviljoen, ontworpen door Van Dongen Kosuch architecten omarmt de kerk. Door het transparante en horizontale karakter van het paviljoen blijft het historische gebouw duidelijk zichtbaar en zal als decor fungeren. Het exterieur van de kerk wordt het interieur van de foyer en biedt een vanzelfsprekend spel tussen buiten- en binnenkant, openheid, transparantie en identiteit. De totale interieuropdracht omvat de entree met receptie, garderobe, foyers met bar en uitgiftes, diverse multifunctionele zalen en kleedkamers in het paviljoen en de dinerruimte in de Pastoriekamer.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2022/01/HetSpeelhuis-hlmd-20181105-41fotoBvanHoek.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-02.jpg

De hoofdingang van het theater ligt aan het Speelhuisplein. De receptiebalie verwelkomt de bezoekers en laat ze een knik maken waardoor men bij binnenkomst de hele ruimte overziet.
De multifunctionele foyer is voorzien van een grid voor theaterlampen, een podium en verplaatsbaar meubilair, echter er zijn wel duidelijke ’plekken’ gemaakt. Ondanks de schoonheid van de open ruimte zoeken mensen toch altijd naar beschutting, met houten vloervlakken is warmte en differentiatie in de ruimte gebracht. Daarnaast zijn er subtiele verwijzingen naar de kerk, zoals de lampen in kaarsvorm. De natuurlijke materialen die je vindt in een kerk zijn ook gebruikt voor het interieur. Het zijn duurzame materialen die mooi verouderen, zoals hout, beton en blauwstaal.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-05.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-06-2.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-09-2.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-07.jpg

Waar de minimalistische architectuur geen ruimte bood om de installaties te integreren is er een oplossing gezocht in het meubilair: zo zijn er in de receptiebalie en in de kast bij de trap naar de garderobe luchtbehandelingsroosters geplaatst. Er is gewerkt met sobere kleuren en er is veel aandacht gegeven aan de kwaliteit van de verlichting. Een theaterbezoek vindt meestal ’s avonds plaats, en dankzij de glazen gevel kan men met verlichting mooie effecten bereiken. De receptiebalie is extra uitgelicht en trekt de aandacht met een ‘stralenkrans’ van 135 ledlampen. Ook de basisverlichting heeft een theatrale uitstraling gekregen.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-08.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-10.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/11/SPEEL01_Heyligers-11.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Lonneke Leijnse via 030 752 58 44 of laat een berichtje achter:

Akkoord Privacy Policy*
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2022/01/HetSpeelhuis-hlmd-20181105-41fotoBvanHoek.jpg