https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/01.1.jpg

Monumentale renovatie Herengracht 266 Amsterdam

Locatie: Herengracht 266, Amsterdam
Opdrachtgever: Edmond de Rothschild REIM (Benelux) B.V.
Oppervlakte: 2.400 m2
Werkzaamheden: Architectuur en Interieur Ontwerp CO t/m TO, aanvraag omgevingsvergunning, esthetische uitvoeringsbegeleiding
Oplevering: april 2023
Fotografie: Wouter Van der Sar / Paul Staring
Herengracht 258-266 is een rijksmonument en vindt zijn oorsprong in het grachtenpand op nummer 258 dat in 1765 is gebouwd. Het linkerdeel van het complex met nummer 260-266 is gebouwd in 1918, beide panden zijn samengevoegd in 1938. Ondanks deze samenvoeging lijken het vanaf de gracht 2 statige individuele panden. Eenmaal binnen is de gefragmenteerde geschiedenis te zien: van woonhuis tot meerdere woonhuizen, sloop, nieuwbouw kantoor, aanbouwen, opbouwen, inbreiden, naar school, museum en weer naar kantoor. Ook het interieur en het daklandschap waren het gevolg van deze geschiedenis: incoherent, rommelig, donker en onverzorgd. Met het vertrek van diverse onderhuurders ontstond de kans om de 3e, 4e, 5e en 6e verdieping te renoveren en het tot een samenhangend en toekomstbestendig monument te maken. Daarom is een plan gemaakt om de originele entree en het trappenhuis van nummer 266 te opwaarderen, het interieur te reorganiseren rondom een nieuw centraal lichthof, de verouderde installaties te vernieuwen en te verduurzamen. Daarnaast ook om het verrommelde daklandschap te reorganiseren, waarbij een nieuw penthouse met een panoramisch uitzicht over het centrum van Amsterdam het gebouw bekroond.

Het nieuwe penthouse is het meest zichtbare onderdeel van het project. De oorspronkelijke dakopbouw uit 1956 viel bijna uit elkaar. Het nieuwe penthouse speelt in op de grootste kwaliteit: het uitzicht. Omdat Herengracht 266 net wat hoger is dan haar buren is er bijna een 360 graden uitzicht, van het Paleis op de Dam, de Westertoren tot aan het Rijksmuseum. De uitdaging was om dit penthouse te realiseren binnen de gegeven kaders van het beschermd stadgezicht, het rijksmonument en het bestemmingsplan. Binnen die kaders, hebben wij een ontwerp gemaakt voor een penthouse dat zowel duurzaam, hedendaags en passend is binnen de historische context van de Amsterdamse grachtengordel. De inpassing van fotovoltaïsche panelen, een groen dak en een optimalisatie van de dakisolatie dragen bij aan de verduurzaming van dit vernieuwde monument.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/15.jpg

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/03-scaled.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/02.jpg

Een strakke stalen trap in het lichthof verbindt het penthouse met de rest van het gebouw. De trap is bekleed met gepolijst RVS met Black-Tin PVD gecoate platen en zorgt ervoor dat het daglicht reflecteert en diep het gebouw binnenvalt.

Door de vernieuwde toiletten slim te positioneren is meer bruikbaar vloeroppervlak gerealiseerd in het open kantoor aan de achterzijde. Een nieuw lichthof en glazen vloeren zorgen dat daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt. De E & W installaties zijn zorgvuldig vormgegeven en ingepast in de bestaande structuur, zodat op de kantoorvloeren een maximale vrije hoogte is gerealiseerd.

DITT.officemakers is verantwoordelijk voor de interieurinrichting van de huurder.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/09/WvdSar_RAW_preview-10staand.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/09/herengracht-041-paul-starink_liggend.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/07.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/06.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/08.jpg

De nieuwe lift in het trappenhuis is verhoogd tot aan de 5e verdieping en is voorzien van glazen deuren. De liftkern is bekleed met een akoestisch absorberende houten wand en de vloer is afgewerkt met stijlvol marmer. Aansluitend zijn de ‘stijlkamers’ aan de voorzijde van het complex klassiek ingericht met een lambrisering, parketvloer en een gipsplafond met sierlijsten. De luchtbehandelingsinstallatie is weggewerkt achter het plafond.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/10.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/09.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/11.jpg

Onder de kap van Herengracht 266 is een vergeten muffe zolder d.m.v. de inpassing van nieuwe daklichten, een akoestisch gipsplafond, een stalen toegangspui en lijnverlichting getransformeerd tot een lichte multifunctionele open ruimte.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/12.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/13.jpg
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2023/08/14.2-1.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Joost Glissenaar via 020 627 01 62 of laat een berichtje achter:

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord Privacy Policy*