https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/10/diamantbeurs_amsterdam_capitalc_zja_zwarts_jansma_architecten.jpg

Diamantbeurs Amsterdam

Locatie: Weesperplein, Amsterdam.
Opdrachtgever: Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media
Oppervlakte (na transformatie): 9.600 m2
Werkzaamheden: renovatie, interieurontwerp casco ruimtes.
Opgeleverd: februari 2019.
Fotografie: Jan Willem Kaldenbach voor ZJA
Awards

  Winnaar:

  • Nationale Staalprijs 2020
  • MIPIM Award 2020 – Best Refurbished Building
  • Architecture MasterPrize 2020
  • German Design Award 2021
  • The International Architecture Awards 2022
  • Architecture & Design Collection (ADC) Award 2023 in de categorie Restoration & Renovation
  Nominaties:

  • Rooftop Award 2019/2020
  • WAN Award 2020
  • Dak van het Jaar 2019
https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/10/3_diamond_exchange_amsterdam_capitalcamsterdam_zja.jpg

Heyligers architects heeft in samenwerking met architectenbureau ZJA gewerkt aan de renovatie en het terugbrengen van de originele gevel beëindiging. Tevens hebben de bureaus samen het ontwerp ontwikkeld van de futuristische dakopbouw.

De grootste toevoeging van de renovatie van de Diamantbeurs bestaat uit de evenementen ruimte en het terras op de zevende verdieping, onder een langwerpige koepel. De opbouw op het dak is gebaseerd op het principe van de Gridshell, waarin de constructieve krachten worden opgevangen door de dubbele krommingen in het dakvlak. Dat biedt enorme vormvrijheid en maakt grote overspanningen mogelijk zonder kolommen. Gevuld met glas ontstaat zo een licht ogende, transparante dakstructuur. Door een verhoging van de vloer van de zesde verdieping kan de koepel nog vrijer en lichter ogen. De opbouw is zelfstandig en staat een stapje terug ten opzichte van de oorspronkelijke gevellijn en los van de koepeltoren. Vanaf de straat is de verhouding zonneklaar: de in ere herstelde Diamantbeurs staat voorop en de opbouw is een dienende toevoeging. De nieuwe openbare ruimte is een transparant uitnodigend gebaar, dat in alle richtingen licht en de hemel weerspiegelt.

https://www.heyligersarchitects.nl/wp-content/uploads/2021/10/diamantbeurs_capitalcamsterdam_zja_copyright_jwkaldenbach.jpg

De Diamantbeurs is met deze renovatie teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel. De nieuwe opbouw echoot de koepel van de klokkentoren, maar roept met zijn veelkantige schittering ook de geschiedenis van het gebouw op. De koepeltoren blijft vanuit de verte de blikvanger.

Van oudsher is een beurs de ontmoetingsplaats van markten en mensen, goederen en ideeën en zo ontmoet de vernieuwde Diamantbeurs de stad. De nieuwe eigenaren zagen voor de Diamantbeurs een rol weggelegd in wat zich laat aanzien als een nieuwe bloeiperiode van Amsterdam, nu als een internationaal centrum van de creatieve industrie en informatietechnologie, genaamd Capital C.

Capital C biedt een hedendaagse werkomgeving in een uniek monument, en bovendien een van de meest spectaculaire uitzichten over de stad vanaf een dak met een stijlvolle en beeldbepalende opbouw. De Diamantbeurs kan weer ten volle deel uitmaken van de stad, als centrum voor de creatieve industrie, als openbare ruimte met restaurant en ruimte voor kunst. En als sprankelend monumentaal pand dat verleden en heden van Amsterdam verbeeldt.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Willem Heyligers via 020 627 01 62 of laat een berichtje achter:

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord Privacy Policy*