Berghaus Plaza : Zeshonderd woningen bovenop bestaande kantoorpanden

Bovenop drie kantoorgebouwen bij het World Fashion Centre in Amsterdam worden zeshonderd woningen gebouwd. De ontwikkelaars Boelens de Gruyter en Kroonenberg Groep hebben met de gemeente Amsterdam een intentieovereenkomst getekend voor de realisatie van deze ‘woonwijk’ bovenop bestaande panden.

Heyligers_foto_nieuws_BerghausDe woningen worden, inclusief openbaar toegankelijk gebied en buurtversterkende voorzieningen, bovenop de bedrijfspanden Berghaus Plaza, The Fashion House en Modrôme gebouwd. Het gaat om woningen in het sociale, middeldure en vrije sectorsegment. De woningen krijgen een EPC van onder de 0,15, onder meer dankzij de toepassing van groene daken

Door middel van bruggen en een openbaar toegankelijk plein zullen verbindingen worden gelegd tussen de verschillende delen van het gebied, melden de betrokken partijen. Het parke

ren wordt ondergronds opgelost, ook worden er inpandige fietsenstallingen gerealiseerd. Het volume boven het maaiveld neemt dankzij de nieuwbouw toe van 33.000 naar 90.000 vierkante meter.

Het stedenbouwkundig plan en de meeste gebouwen zijn ontworpen door KCAP Architects&Planners. Het gebouw bovenop Berghaus Plaza wordt ontworpen door HEYLIGERS d+p en MVSA Architects. Over anderhalf jaar start de bouw van de woningen, drie jaar later moet het project klaar zijn.

2.500 woningen
Rondom het gebied vinden meerdere ontwikkelingen plaats, waarbij ook het Podiumgebied, World Fashion Centre Toren 3 en de Gerrit Mannourystraat herontwikkeld zullen worden. Het project Little Manhattan naast station Amsterdam Lelylaan is inmiddels opgeleverd. Over vier jaar moet het gebied zijn verrijkt met ongeveer 2.500 woningen.

Oorspronkelijk artikel afkomstig van architectenweb, zie publicatie hier.