Diamantbeurs wint Nationale Staalprijs

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met de Nationale Staalprijs 2020. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van Heyligers design+projects in samenwerking met architectenbureau ZJA en is in oude glorie hersteld.
Op het dak schittert de High Light, een bijzondere, natuurlijk gevormde koepel van staal en glas. Onderscheidend is de manier waarop de High Light zowel een blikvanger als een zelfbewust teken is, maar toch zo licht gemaakt dat het zich dienend opstelt naar het historische monument.

Jury Bouwen met Staal

Jurylid Wico Ankersmit: “Het grotendeels terugbrengen naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel mag geslaagd heten. Nadat het gebouw in 1990 een destijds moderne dakopbouw kreeg, is het nu weer nauwkeurig hersteld in zijn originele vorm en is een eigentijds volume toegevoegd. De transparante en bolvormige nieuwe dakopbouw met een organisch lijnenspel is duidelijk op het dak aanwezig, maar ook weer niet. Het laat de oorspronkelijke vorm geheel intact, is niet opdringerig, maar biedt daarnaast ook een spannende, hedendaagse toevoeging. Constructief is het een spectaculair ontwerp, waarin weinig extra staal is ingezet en mooi is ingepast zonder pompeus over te komen. We zien hier een innovatieve constructie met een uitgekiende detaillering. Een combinatie van technieken in ontwerp en uitvoering, en dat op binnenstedelijk locatie. Modern op klassiek. Het klopt als een bus.”

Note:

ZJA met Heyligers design+projects (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).